De algehele bitcoin-gerelateerde criminaliteit is vorig jaar gedaald, maar één type cryptohack neemt een hoge vlucht

Volgens blockchain-gegevensbedrijf Chainalysis vormden illegale activiteiten vorig jaar slechts 0,34% van het totale transactievolume van cryptovaluta. Dat was minder dan ongeveer 2% een jaar eerder.

Ransomware-incidenten stegen jaar op jaar met 311%, wat volgens het bedrijf te wijten was aan door Covid veroorzaakte thuiswerkmaatregelen die kwetsbaarheden voor bedrijven openbaren.

Janet Yellen, genomineerd voor de minister van Financiën, noemde het potentieel voor misbruik van cryptocurrencies in haar bevestigingshoorzitting, die deze week drukte op de bitcoin-prijzen.

 

 

Cryptocurrency-gerelateerde criminaliteit daalde vorig jaar tot een kleine fractie van het totale handelsvolume. Maar sommige gerichte hacks namen een hoge vlucht toen criminelen mensen die thuis werkten uitbuitten tijdens de pandemie. Het laatste bitcoin nieuws lezen op cryptoclan.nl is mogelijk.

 

Vorig jaar vormden illegale activiteiten 0,34% van het totale transactievolume van cryptovaluta, volgens een rapport van blockchain-gegevensbedrijf Chainalysis. Dat was minder dan ongeveer 2% een jaar eerder.

 

“We zagen een significante afname in het aandeel van de totale activiteit in verband met illegale entiteiten”, vertelde Kim Grauer, hoofd onderzoek bij Chainalysis, aan CNBC. “Toch was ransomware verreweg de grootste categorie in termen van groei van de activiteit en we zien een recordhoogte voor darknet-marktactiviteit.”

 

Ransomware is schadelijke software die hackers gebruiken om een ​​computer te infecteren en vervolgens een vergoeding vragen om deze te ontgrendelen. Die premie wordt vaak betaald in bitcoin of andere cryptocurrencies.

 

De categorie omvatte slechts 7% van alle cryptofondsen die door criminelen werden ontvangen, maar steeg jaar op jaar met 311%. Chainalysis wees naar meer mensen die vanuit huis werken als een nieuwe kwetsbaarheid voor bedrijven – en een kans voor criminelen. Welke crypto is een goede investering?

 

Darknet-markten waren de op een na grootste misdaadcategorie, goed voor $ 1,7 miljard aan cryptocurrency-activiteit – een stijging van ongeveer 30% ten opzichte van een jaar eerder. Het dark net, ook wel bekend als het dark web, is een netwerk dat gebruikmaakt van internet, maar waarvoor specifieke software en autorisaties nodig zijn om toegang te krijgen.

 

Cryptocurrencies zijn ook pseudoniem. U kunt zien waar het geld naartoe is gestuurd, zodat bedrijven als Chainalysis het gemakkelijk kunnen volgen. Maar je kunt niet zien wie ze heeft gestuurd.

 

Die kenmerken hebben de aandacht getrokken van toezichthouders die bang zijn voor de mogelijke rol van crypto bij het witwassen van geld en terrorismefinanciering.

 

Janet Yellen, de genomineerde van de minister van Financiën van president Biden, noemde het potentieel voor misbruik in haar bevestigingshoorzitting deze week, die volgens analisten de bitcoin-prijzen woog. De Amerikaanse regering moet “nauwkeurig kijken hoe ze het gebruik ervan voor legitieme activiteiten kan aanmoedigen”, terwijl ze “het gebruik ervan voor kwaadaardige en illegale activiteiten moet beperken”, zei Yellen.

 

Scams vormden nog steeds meer dan de helft van alle cryptocurrency-gerelateerde misdrijven, maar daalden aanzienlijk van jaar tot jaar.

 

Chainlysis ‘Grauer zei dat dit te wijten was aan meer bekendheid met evenementen zoals het PlusToken Ponzi-schema, dat in 2018 meer dan $ 2 miljard aan slachtoffers kostte.

 

“Mensen hebben twee jaar geleden een klein beetje geleerd om de ‘snel rijk worden’-mentaliteit te volgen,” zei Grauer. “Dat heeft er misschien voor gezorgd dat mensen verstand hebben gehad van enkele van deze echt grote Ponzi-plannen.”

 

Bitcoin heeft de afgelopen maanden een vlucht genomen als een reguliere investering in Wall Street. ‘S Werelds grootste cryptocurrency bereikte begin januari $ 40.000, gestimuleerd door de interesse van instellingen en particuliere beleggers, die nu bitcoin kunnen kopen via betalingsbedrijven zoals PayPal.